Autori zastupljeni u Zbirci

Miodrag - Mića Popović

Rođen je 1923. godine u Loznici.

Sa porodicom se preselio u Beograd gde pohađa osnovnu školu i gimnaziju. Jedno vreme bio je član uprave školske literarne družine "Javor", a profesori crtanja su mu bili Risto Stijović i Dejan Bogdanović.

Prvi put izlaže na XIII jesenjoj izložbi u "Cvijeti Zuzorić", 1940. godine. Kada mu je otac 1941. godine bio odveden u zarobljeništvo, Mića radi kao zidar, kasir u jednoj piljarnici i kelner u hotelu Slavija, da bi obezbedio porodici sredstva za život. Već 1942. godine odveden je u Nacionalnu službu i teško se razboleo. Ponovo je oteran na prinudni rad 1943, prvo u lager Franken kod Žagubice, a potom u Borski rudnik gde se ponovo razboleo i vratio u Beograd.

U propagandno odeljenje II armije upućen je 1944. godine, januara sledeće godine, na lični zahtev, upućen je na front u 45. srpsku udarnu diviziju, ranjen je, i po povratku u jedinicu učestvovao je u završnim operacijama za oslobođenje zemlje. Akademiju za likovne umetnosti, u klasi profesora Ivana Tabakovića, upisuje 1946. godine. Sledeće, 1947. godine, sa svojim istomišljenicima osniva "Zadarsku grupu" i zbog nediscipline ga izbacuju sa Akademije.

Prvu samostalnu izložbu otvara 1950. u Paviljonu na Malom Kalemegdanu.

Osim slikarstva bavi se pisanjem, pozorišnom i filmskom režijom i scenografijom.

Tokom 1982. godine predaje kao gostujući profesor na Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju. Redovan je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Umro je u Beogradu, 1996. godine.

Naslov dela
Naslov delaPodaci o delu

Naslov dela
Naslov dela
Naslov dela
Naslov dela
Naslov dela
Naslov dela
Naslov dela