Aktuelne izložbe

Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2018.

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića će se u sredu, 29. avgusta 2018. u 20 časova održati otvaranje izložbi u okviru ovogodišnjeg Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi. U izložbenom prostoru Poklon zbirke Rajka Mamuzića biće prikazane samostalna izložba slika i objekata Gerlinde Tuma (Austrija) i izložba projekata Tatjane Fjodorove (Moldavija), zatim postavka Umetnički dijalog: Temišvar – Novi Sad, kao i Izložba skulptura umetnika iz podunavskih zemalja (Međunarodni simpozijum Terra, Kikinda).

Ranije tog dana, u 11 časova će u prostoru Poklon zbirke Rajka Mamuzića biti održan okrugli sto Temišvar – Novi Sad: aktuelna umetnička scena i perspektive saradnje na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Manifestacija Dunavski dijalozi se svake godine održava u nekoliko istaknutih muzejskih, galerijskih i kulturnih institucija u Novom Sadu. Njen cilj je da stvori jedinstvenu simbiozu između likovne umetnosti s jedne strane, i istorije i mitova koje reka Dunav donosi s druge, pokušavajući da prevaziđe stvarne i ideološke udaljenosti spajanjem različitih kultura. Projekat je prokrenut 2012. godine kao pilot projekat u saradnji sa Galerijom Erlin iz Budimpešte.

Na dosadašnjim izložbama međunarodnog festivala savremene umetnosti učestvovalo je preko 350 umetnika, kustosa i teoretičara umetnosti. Kroz pregled aktuelnih zbivanja u umetnosti podunavskog makro regiona (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Slovenija, Crna Gora, Češka, Bosna i Hercegovina) manifestacija otvara mnoga pitanja na temu odnosa umetnosti i društva.

Tema ovogodišnjeg festivala je Upotreba čoveka.

Izložbe u okviru festivala Dunavski dijalozi će u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića biti otvorene do 16. septembra 2018. godine.