Prethodne izložbe. Od 2014.

Slike u kamenu Aleksandra Tomaševića

Otvaranje izložbe: 3. novembar 2017. u 19:00
Izložba je otvorena do: 3. decembar 2017.

Izložba fotografija mozaika Aleksandra Tomaševića pod nazivom "Slike u kamenu Aleksandra Tomaševića". Na izložbi će biti prikazane fotografije mozaika koje je Tomašević izveo u poslednjih sedam godina svog stvaralaštva. Izdvajanje mozaičke umetnosti iz celokupnog opusa umetnika ima za cilj akcentiranje Tomaševića kao rodonačelnika savremenog mozičkog izraza kod nas.

Rad u mozaiku Tomašević je započeo početkom šezdestih godina prošlog veka, kao već zreo umetnik. Radio ga je intezivno i u kontinuitetu. Za sobom je ostavio devetnaest realizovanih mozaika (primenjenih i samostalnih) i četiri projekta za velike zidne mozaike. Svi mozici su izvedeni u venčačkom memeru, dalmatinskom kamenu i granitu, u četiri osnovne boje, crnoj beloj, sivoj i oker.

U okviru izložbe mozaika Aleksandra Tomaševića, u četvratak 9. novembra 2017. godine će se održati promocija knjige Olivere Gavrić Pavić "Mozaici u Srbiji 1950-2015. godine". U programu će učestvovati direktor Poklon zbirke Rajka Mamuzića mr Mileta Poštić i autorka knjige koja je i sama slikar – mozičar i jedan od osnivača grupe Ametist koja se dugo godina bavila popularizacijom ove tehnike na prostorima bivše Jugoslavije.

Tokom trajanja izložbe u četiri termina će se održati radionice u kojima će učenici Škole za dizajn "Bogdan Šuput" iz Novog Sada izvesti mozaik inspirisan delima Aleksandra Tomaševića. Radionica će se održati u saradnji profesora Škole za dizajn "Bogdan Šuput" Gordane Šijački, Lili Ereš Bunjik i autorke izložbe Jovanke Stolić.