Prethodne izložbe. Od 2014.

Izložba Gordane Kaljalović Odanović

Otvaranje izložbe: 24. maj 2017. u 19:00
Izložba je otvorena do: 12. jun 2017.

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića otvara se izložba Gordane Kaljalović Odanović pod nazivom "Knjiga izvan knjige, literarne refleksije u vizuelnom".

Pol Valeri u delu "Pesnička iskustva" konstatuje: "Knjiga se može otvoriti bilo gde" i tvrdi da "njena vitalnost ne zavisi nikako od onog što tome prethodi, od neke vrste već stvorene iluzije", već da "ona proističe od onoga što bi se moglo nazvati vlastitom aktivnošću samog tekstualnog tkanja".

U uvodnom tekstu kataloga Stevan Vuković kaže: "U svojevrsnoj igri sa autoreferentnošću, u jednom od radova Gordane Kaljalović koji su izloženi u okviru ove postavke se upravo tekstualno tkanje navedenog stava oslobađa svog definisanog mesta u celini knjige iz koje je preuzeto, da bi bilo materijalizovano u vidu instalacije postavljene u prostor. Na taj način tekst putuje ne samo iz jedne umetničke discipline u drugu, niti iz jednog sistema referenci u drugi, već se od apstraktnog skupa grafema, čija je uloga u prenošenju nekog jezičkog značenja, preoblikuje u nešto sasvim konkretno, šti ima i samosvojne vizuelne kvalitete, kao i definisan oblikovnii prostorno specifični karakter."

Gordana Kaljalović Odanović rođena je u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti i na Filološkom fakultetu u Beogradu (engleski jezik i književnost). Bila je kustos u Galeriji Doma JNA i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za vajarstvo. Izlagala je na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i na 26 samostalnih izložbi u zemlji. Autor je i kustos dvadesetak projekata. Radovi Gordane Kaljalović Odanović nalaze se u vlasništvu muzeja i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.