Vesti

Novosadske dečje letarije 8

Novosadsko "BIG dečije leto" koje će ove godine, po osmi put, biti održano na brojnim lokacijama u Novom Sadu, od 24. juna do 31. avgusta, obeležiće preko 270 programa za decu uzrasta od 3 do 14 godina. Posebnost ovogodišnje manifestacije biće slogan "Kada kazaljke krenu unatraške" povodom odluke Evropske unije koja je 2018. godinu proglasila Evropskom godinom kulturnog nasleđa.

Organizator manifestacije "8. Novosadsko BIG dečije leto" Dečiji kulturni centar, se uz saradnju sa preko 30 različitih institucija i organizacija među kojima je i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, ove godine pridružio inicijativi i aktivnostima koje imaju za cilj da približe značaj kulturnog nasleđa najmlađim građanima.

U okviru svečanog otvaranja "8. Novosadskog BIG dečijeg leta", u nedelju 24. juna u 18 časova u prizemlju tržnog centa BIG (Sentandrejski put broj 11), publika će imati priliku da prisustvuju programu za decu i roditelje koji će prirediti članice plesnog kluba "Partizan 2", hor "Do-Re-Mi", mali glumci, pevači iz "Kulturnog skloništa" i novosadski kapueristi. Nakon svečanog otvaranja prisutni će moći i da se pridruže bazaru kreativnih radionica na kom će se predstaviti Poklon zbirka Rajka Mamuzića kao i sve institucije i organizacije koje su pripremile letnje programe za decu.

U okviru manifestacije "Novosadske dečje letarije 8", koju organizuje "Dečji kulturni centar" i fondacija "Deci na dar" tokom letnjeg raspusta, Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića je pripremila besplatne kreativne radionice za decu uzrasta 7 do 11 godina, koja će se odvijati od 23. do 27. jula u prostorijama i vrtu galerije od 10:00 do 12:00 časova.

Program kreativnih radionica:

23. jul 2018. (ponedeljak) Mladen Srbinović "Đura Jakšić"
"E, JA SAM VOLO SABLjE I KOPLjA, A SIN MI..."

Inspirisani portretom Đure Jakšića, slikara Mladena Srbinovića ispričaćemo mnogo interesantnih priča o životu našeg velikog pesnika, pripovedača, dramskog pisca, slikara i poznatog boema. Šta bi rekao čika Đura danas svome sinu pokušaćemo da saznamo od naših drugara. U kreativnom delu deca će praviti lutke, a potom i "dramski" prikaz pesme "Otac i sin".

24. jul 2018. (utorak) Zoran Petrović "Zeleni vitez"
"PROŠAO JE KRAJ PROZORA VITEZ ZELENI..."

Ko je zeleni vitez? Da li ima zeleni zub ili zeleno srce, da li prirodu voli ili je neustrašiv kao Hulk? Slika Zorana Petrovića i pesma Desanke Maksimović "Zeleni vitez" daće nam inspiracija da maštamo i pričamo o ljubavi i viteštvu nekad i sad. U kreativnom delu ćemo zajedno praviti našeg zelenog viteza.

25. jul 2018. (sreda) Stevan Maksimović "Don Kihot"
DON KIHOT U BORBI SA VETRENjAČAMA

Besmrtni vitez tužnog lica polazna je tačka današnjeg putovanja. Borba protiv nepravde i svega lošeg biće nam inspiracija za razgovor o životnim vrednostima. Mašta će nas odvesti u svet dobra, a sve to dobro pretočićemo u skulpture od gline.

26. jul 2018. (četvrtak) Edo Murtić "Agresivni prostor"
"LjUBAV, STRAH, RADOST, BES..." – na tragu Džeksona Poloka

Kako izraziti unutrašnji svet, energiju, pokret i ostale sile koje se u nama kriju saznaćete iz slika Ede Murtića. Dovoljni za inspiraciju su jedan ventilator, boja i platno. Juriš u akciju!

27. jul 2018. (petak) Boško Petrović "Portret druga Tita"
"Tito to smo svi mi?"

Šta i ko se krije iza imena Tito? Da li je to neko izvanzemaljsko biće ili možda asteroid, ime ulice, grada ili pionira... saznaćete dok pričamo ispred slike Tita Boška Petrovića. U kreativnom delu radionice izrađujemo predmete inspirisane Titovim vremenom.