Vesti

Nov sajt Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića dobila je nov veb sajt koji omogućuje jednostavan i kvalitetan pregled sadržaja. Osnovni fond Zbirke predstavlja jedinstven pregled srpske umetnosti, nastale u prvim  decenijama posle Drugog svetskog rata. Njen "karakter i razmere", odredio je sam kolekcionar, "izborom i brojem umetnika", a njenu umetničku vrednost potvrdili su naši najeminentniji istoričari umetnosti.

Preporučujemo vam da u potpunosti iskoristite mogućnosti nove tehnologije, koja je primenjena za izradu veb sajta, a radi se o Responsive Web Design sistemu koji omogućuje da sajt pregledate na svim vrstama ekrana (mobilni telefoni, tableti, laptop i desktop računari). Dovoljno je da vašim mobilnim telefonom ili tablet uređajem skenirate QR kod (grafički simbol koji je postavljen na sajtu).

Osnovni fond Zbirke čine dela 35 umetnika prve posleratne generacije. U trenutku osnivanja Osnovni fond Zbirke je obuhvatao 438 umetničkih dela, slika, skulptura, crteža, grafika i tapiserija. Zahvaljujući kasnijim poklonima kolekcionara, ali i umetnika i njihovih porodica fond se popunjavao. Od umetničkih dela pristiglih u Galeriju posle smrti kolekcionara, osnovana i proširena Zbirka Osnovnog fonda. Danas obe sadrže 933 umetnička dela.